SiemensDomotica maakt het leven en werken aangenamer. Toegepast in de woning verhoogt het uw comfort, in een zakelijk omgeving brengt het gebouwmanagement optima forma en in de zorgsector een betere zelfredzaamheid. Drie verschillende terreinen. Ogenschijnlijk, want in elke situatie is voor slimme domoticafunctionaliteiten een goede basis nodig.

Een goede infrastructuur
In vaktaal noemen we deze basis een infrastructuur. Een goede basis moet flexibel, betrouwbaar en duurzaam zijn. Maar, waarmee realiseer je dit? Want, wanneer je je even verdiept in deze materie, rollen de technische termen en mogelijkheden over elkaar heen. Een korte uitleg: simpel gezegd, bestaat een infrastructuur uit twee onderdelen: een transportmiddel (kabel of draadloos) en een protocol (de spreektaal tussen apparatuur).

Het venijn zit hem vaak in de spreektaal. Sommige zijn gesloten, dit betekent dat alleen producten van de betreffende aanbieder met elkaar kunnen spreken. Andere zijn zogezegd open, plug&play is dan het ultieme doel. Een dilemma ontstaat: welke spreektaal kiest u?

Protocol: standaard spreektaal
Domotica verschilt hierin niet veel van het echte leven. Er zijn veel talen op de wereld en enkele zijn verkozen tot universele wereldtaal. Met de juiste taal kunnen we elkaar goed begrijpen en lukt het eens niet, dan schakelen we een tolk in. Bij domotica is het niet anders. Er zijn enkele wereldwijd erkende technische protocollen (wereldtalen). Apparatuur en producten die via deze talen met elkaar spreken, begrijpen elkaar. Ongeacht de fabrikant en soms met hulp van een extra tolk. En de vraag: kabel of draadloos? Specialisten hebben de voorkeur voor kabel (hoge betrouwbaarheid) en passen draadloos toe wanneer het niet anders kan. De markt laat zich in deze keuze logischerwijs leiden door toepassingsgemak en prijs.

Advies
Het ontwerpen van een goede infrastructuur is bepalend voor wat u wilt en later kunt. Deskundig en praktisch advies is nodig om tot goede oplossingen te komen. Of het nu om een woonhuis gaat of om het gebouwbeheer van een groot kantoor of om een efficiënte maar menselijke zorg.

One thought on “Over infrastructuur en protocollen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.