Welkom aan de vakman of -vrouw!

Op één van de publieke omroepen volgde ik een tweedelige uitzending over het vmbo-onderwijs. Op een evenwichtige wijze werd inzicht gegeven in de achtergronden, het ontstaan en de huidige omstandigheden in het vmbo. Ik heb met belangstelling en stijgende verbazing gekeken. Belangstelling, omdat ik geloof dat een goed vmbo noodzakelijk is voor de Nederlandse economie. De stijgende verbazing in hoe politiek gezien hieraan stelselmatig en visieloos wordt gemorreld. Maar ook hoe de maatschappij kijkt naar het vmbo. Als afvoerputje van het vervolgonderwijs.

Nederland is ambitieus en klaarblijkelijk horen bij een kenniseconomie alleen maar hoogopgeleiden. Gedurende de hele weg van scholing worden kinderen en jongeren gevolgd, gemonitord en bijgestuurd. De weg door het onderwijs moet efficiënt, doelgericht en met resultaten worden afgelegd. Scorekaarten leiden naar een snelweg richting een universitaire titel. Het leren van een vak in de techniek behoort nauwelijks meer tot de mogelijkheden. Daarvoor kies je alleen wanneer het je ontbreekt aan het juiste intellect of de motivatie om te leren. Althans, zo lijkt de publieke perceptie. De cijfers in het vervolgonderwijs tonen het aan. De steeds maar dalende instroom van nieuwe vmbo-leerlingen in bouw- en installatietechniek is immers niet van het laatste jaar.

En dat in tegenstelling tot de kansen op – goed betaald! – werk in de technische beroepen. Techniek is volop om ons heen. Nieuwe technologische innovaties vragen om technische kennis en kunde op alle opleidingsniveaus. De technische sector wordt daarbij extra geraakt door de hoge natuurlijke uitstroom. Ik maak mij oprecht zorgen. De installatie- en bouwsector ‘wennen’ er al aan dat het invullen van een vacature niet meer een kwestie van dagen is. De spreekwoordelijke visvijver raakt leeg. Wanneer het tij niet gekeerd wordt, heeft dit onherroepelijke gevolgen voor uw en onze bedrijfsvoering. Dit laten wij toch niet gebeuren? Welkom aan de vakman of vakvrouw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.