interoperabiliteitIn domotica wilt u vrij zijn. Vrij in het maken van keuzes in oplossingen, systemen en producten. Zo vlak voor de vakantieperiode een lichtvoetige snack-blog over domotica en interoperabiliteit.

Wat is domotica nu precies?
De beschikbaarheid van techniek is onmiskenbaar belangrijk in ons dagelijks leven. De functionaliteit van alle techniek die we dagelijks gebruiken wordt nóg leuker wanneer ze onderling optimaal op elkaar worden afgestemd. En dat is domotica. Slim samenwerkende technologie en diensten die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld meer woon-, zorg- of werkcomfort ontstaat. Of dat bijvoorbeeld het energiegebruik slimmer geregeld wordt.

Standaarden: een open zenuw 
Voor wie bekend is met domotica weet dat het niet zo gemakkelijk gaat. De 1001 verkrijgbare systemen en producten moeten elkaar eerst begrijpen voordat je de toegevoegde waarde van domotica ervaart. Voor dit onderling begrijpen maakt de industrie gebruik van technische standaarden. Wereldwijd zijn er duizenden. De complexiteit van domotica ligt in het verbinden van elkaars standaard. Ervoor zorgen dat alles – eventueel met behulp van een technische tolk – dezelfde taal spreekt. In dit verband lees je vaak de term ‘open standaard’. Wat is dat dan precies? Wanneer je hierop Googled stuit je snel op verhitte discussies en menig visie- of adviesdocument. Het blijkt een open zenuw, een bron van discussie en misverstand. En iedereen heeft wel een beetje gelijk.

Vrij zijn met domotica
Ik doe hier graag een oproep om te gaan spreken over open connectiviteit of in tongbrekerjargon: interoperabiliteit. Hierover heb ik eerder geschreven. Het zijn zeker geen sexy termen, maar het raakt wel de kern. Hoe open kan systeem A gelijktijdig spreken met oplossing B en/of product Z. Openheid en transparantie hierin vanuit aanbodzijde biedt helderheid en duidelijkheid. Dat is voordeel voor de vraagzijde. Die krijgt dan alle mogelijkheden tot het optimaal samenstellen van een domoticaoplossing. Perfect afgestemd op hun eigen woon-, werk- of welzijnssituatie. Zonder enige vorm van technische binding. Wie wenst dit nu niet!

Want vrij zijn willen we toch allemaal? Fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.