p2pBen je bekend met marketing dan weet de betekenis van de afkortingen B2B en B2C. Abracadabra voor je? B2B staat voor Business-to-Business (zakelijke markt) en B2C staat voor de consumentenmarkt waarop je je bedrijfsactiviteiten richt. De relatie met social media? Social media gaat er voor zorgen dat wij overgaan naar een Person-to-Person (P2P) tijdperk.

Van conversie naar conversatie
De klassieke lijn is dat je communicatiemiddelen inzet om onderling contact tot stand te laten komen. Het moment dat dit gebeurt, noemen we conversie. Stel u zelf eens de vraag: ‘wat is de conversie van mijn social mediakanalen?’. Op een ontevreden antwoord volgt vaak directe actie. Nog meer likes, retweets, volgers en in negatief geval: “Ik kap ermee, want….”. Begrijpelijk, want investeringen (tijd en/of geld) moeten resultaat brengen. Juist hierin ligt de crux. Social media gaan verder, heel veel verder, dan alleen het behalen van conversie.

Mijn mening is dat je conversie niet los mag zien van conversatie. Social media geeft het individu (de persoon) podia om 24/7 te vragen, reageren, initiëren, becommentariëren en – zoals de echte Nederlander betaamt – lekker van zich af te mopperen. De ‘social company’ wordt hiervan onderdeel en weet vanuit conversaties succesvolle contactmomenten te halen en andersom. Let wel: niet als bedrijf an-sich maar via de bij het bedrijf betrokken personen.

Van ambassadeurs naar contact
Bij Person-to-Person draait het om actieve conversaties. Aan de ondernemer vraagt dit om een andere zienswijze op markt en klanten. Mijn advies? Start vandaag met het ervoor zorgen dat uw medewerkers volop social media mogen inzetten en gebruiken. Óók tijdens werktijd! Laat ze de digitale ambassadeurs van uw bedrijf zijn. Help en faciliteer uw medewerkers om het gesprek aan te gaan met anderen. Want een strategie vol beperkingen is gedoemd te mislukken. You can’t beat social media. So, join!

One thought on “Van B2B-marketing naar P2P-conversatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.