Op 23 mei was het congres Slimmer Thuis in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Over deze dag heb ik hier een korte introductie geschreven. Hieronder leest u een samenvatting over workshop 3.

“Slimmer Thuis: Langer zelfstandig thuis wonen in een huurwoning.”

In deze workshop stond de introductie van een nieuw ontwikkelde beslisboom centraal. Een hulpmiddel voor corporaties en woningvastgoedbeheerders om snel en effectief hun woningvoorraad te indexeren op levensloopgeschiktheid. Allereerst werd via een vraaggesprek met de heer Frans Brinkman (vrijwilliger bij KBO-PCOB) de situatie geschetst die hij bij ouderen thuis – de doelgroep – vaak tegenkomt. Het gaf de aanwezigen een goede kijk in de keuken, achter de voordeur. De boodschap van de heer Brinkman werd aangevuld door Raymond Vlieland van Woningcorporatie Elan. Hij deed dit in een duo-presentatie met Simea Knip, beleidsadviseur wonen binnen Gemeente Haarlem. Hun bijdrage schetste namens Aedes de uitdagingen in dit vraagstuk van corporaties en de lokale overheid.

Vervolgens was het woord aan de bouw- en installatiebranche. In een duo-presentatie gaven Jane Nagtegaal (Heijmans Bouw) en Henk Nieuwenhuizen (Breman Installatiegroep) een toelichting namens respectievelijk de brancheorganisaties Bouwend Nederland en Techniek Nederland.

De verschillende presentatie gaven een duidelijk beeld van de nut en noodzaak van een hulpmiddel als de beslisboom. “Met deze tool is het mogelijk om snel en effectief ruim 80% van de woningvoorraad te indexeren op levensloopgeschiktheid”. Aldus Martin Blijenburg van Companen. Deze organisatie ontwikkelde de beslisboom namens de samenwerkende opdrachtgevers: Aedes, Bouwend Nederland en Techniek Nederland. “In het ontwikkelproces is een brede marktconsultatie gedaan en de tool zo gemaakt dat deze balans geeft tussen wat nodig is en wat kan. En ook past binnen de aanpassingsruimte van corporaties en vastgoedbeheer”.

Download en bekijk hier de hand-out van deze workshop.

Aan deze blog zijn de volgende artikelen verbonden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.