Nog even en 2015 ligt weer achter u en mij. Veel is er gepasseerd en veel staat er nog te gebeuren. Krijgen we bijvoorbeeld nog meer zicht op de technologische ontwikkeling van de “big four”? Hoe ziet 2016 eruit als het gaat om sociale innovatie binnen de branche? En over de branche gesproken: maken we nu écht de transitie door naar diensten? Veel vragen waarop mijn antwoord niet meer dan een richting beschrijft. Maar voordat ik dit geef, eerst een kleine terugblik.

2015 – Een jaar kennis rijker
In verschillende blogs en bijdragen heb ik u afgelopen jaar deelgenoot gemaakt van mijn visie op technologie, installatiebranche, communicatie en innovatie. Voor mij staat meer dan vast dat technologie onmisbaar is in wonen, werken, recreëren en zorgen. Het is ons zesde zintuig. Het schrijven en spreken hierover en uw reacties hierop gaven mij plezier in het doen en motiveerde ook om persoonlijke ontwikkelingen te delen.

Met heel veel plezier kijk ik terug naar de verschillende gastcolleges. De feedback van studenten geeft mij iedere keer opnieuw een kick. Hun kijk op vraagstukken inspireert mij. Telkens weer ervaar ik dat door kennis te delen, jezelf steeds een stukje meer wijzer wordt. Juist in deze tijd is belangrijk om een échte verbinding te hebben tussen bedrijfsleven en onderwijs.

2016 – Antwoorden vormen zich
De ontwikkelingen op bio-, nano-, datatechnologieën en cognitieve technologieën zetten zich onverminderd hard door. Deze ‘big four’ hebben iets gemeen: het internet der dingen. Vanuit technisch oogpunt gaat alles connected zijn met alles. Natuurlijk, ik begrijp best dat deze klus ook in 2016 niet geklaard gaat zijn. Maar de beweging is ingezet en gaat in 2016 nog meer zichtbaar voet aan de grond krijgen.

De alom aanwezigheid van technologie – en het blindelings vertrouwen daarop – vraagt van álle generaties een groot aanpassingsvermogen. De installatiebranche in haar geheel kantelt van project en product naar diensten en services. Ik ben razend benieuwd hoe gevestigde bedrijven deze kantelingen gaan doormaken. Nieuwe en stevige ethische discussies komen op politiek, (bedrijfs)economisch én technologisch niveau. De komende en doorzettende kanteling vraagt aan ons nieuwe kennis en kunde. In mijn visie wordt dit het vakmanschap 3.0. Het meekantelen is geen vraag meer aan u en mij. Het is een vereiste om connected te blijven!

 

Ik bedank iedereen voor het lezen, luisteren en reageren. Vanachter mijn toetsenbord wens ik u goede en feestelijke dagen toe. Een mooie jaarwisseling en bovenal een gezond en energiek 2016.

Tot volgend jaar!
Maarten van der Boon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.