Kortgeleden (29 januari) organiseerde NSVV haar jaarlijkse lichtcongres. Aan mij was gevraagd een korte bijdrage te leveren. Ik heb mijn presentatie de titel ‘Intelligent licht in een slim gebouw’ meegegeven. De sheets treft u hieronder (slideshare) aan, daaronder een samenvatting van mijn boodschap.

Intelligent licht?
Wanneer er in een ontwikkeling van een gebouw of woning wordt gesproken over licht gaat het al snel over producten. Daarnaast gaat het vaak over het energiecomponent of de TCO. We vinden het mooi of handig licht te hebben, daar waar daglicht het niet meer redt. En op een enkeling na is dat het wat het is.
Toch is er inmiddels genoeg te vertellen over “kunstlicht”. Veel meer dan alleen over het product, de energie of het economische. Er is al lang bewezen dat licht invloed heeft op ons welzijn. Intelligent licht is voor mij licht dat mij persoonlijk past in de omstandigheden waarin ik mij begeef. Tijdens werk, in privé of onderweg. Licht wat ik gemakkelijk kan, nee wíl, beïnvloeden via handige intuïtieve bediening.

Een slim gebouw?
In de presentatie heb ik dit weergegeven met een foto van de overbekende elektrische auto Tesla. Waarom? Om een eenvoudige reden. Tesla heeft laten zien dat je met “180 graden anders” je bijzondere resultaten behaalt. Hardnekkige paradigma’s in de auto-industrie hebben ze omgekegeld. Zouden we dit met het ontwikkelen, beheren en exploiteren van gebouwen ook kunnen? Of zitten we onwrikbaar vast in de paradigma’s van onze bouwkolom. Durven we écht anders of zijn we druk met anders doen. Oude wijn, nieuwe zakken. Window dressing.
Een slim gebouw is een adaptief gebouw. Een gebouw dat meebeweegt met haar wisselde functies. Dat is afgestemd op haar gebruikers. In alles. Dus ook wat licht betreft.

De samenhang?
Net zoals bij echte relaties komen er bijzondere resultaten uit een samenwerking die gericht is op de lange toekomst in plaats van op het snelle gewin. Voorbeelden? Kijk eens naar de ontwikkeling van het nieuwe kantoor The Edge (2014) van Deloitte aan de zuid-as van Amsterdam. Ik zie in het gebouw een andere manier van ontwikkelen, realiseren en exploiteren. Alles op elkaar afgestemd, geïntegreerd. Een holistische benadering. Maar is dit een nieuwe wereldschokkende werkelijkheid?

Dat ook weer niet. We spreken van september 1999 toen Leertouwer b.v. in Barneveld haar deuren opende van een hagelnieuw kantoorgebouw.. Voor die tijd voorzien van hoogstaande innovatieve technieken op allerlei gebied. Ontwikkeld en gebouwd op de principes van integraal bouwen. En tot de dag van vandaag heeft dit gebouw bijgedragen aan de ontwikkeling van het bedrijf. Op heel veel vlakken.

Echte innovatie nodig
De bouw- en installatiesector moeten zich collectief anders gaan opstellen. Een radicaal ander licht op structuur en cultuur. Niet veranderen met behoud van het bestaande, maar écht innoveren. Overigens, dit geldt ook voor de opdrachtgevers. Ook zij dienen hun vraagstelling te reflecteren en herzien. Wanneer we zo technologie ten dienste van ons mensen maken, voorzie ik dat we tot waanzinnige successen gaan komen.

 

Lees hier verslag van congresdag:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.