Het is crisis

“Crisis? Wat loop je te zaniken! Het gaat juist goed. De sector komt uit een diep dal. De crisis is voorbij, er gloort weer volop licht.” En toch, het is crisis. Alle voorspellingen lijken uit te komen. Het steeds maar afnemend aantal jongeren die kiezen voor een beroep in de techniek gaat zijn weerslag krijgen. Vacatures zijn moeilijk in te vullen. Stageplaatsen evenmin. Er is crisis op de arbeidsmarkt. En het einde van deze donkere tunnel is nog lang niet in zicht.

Verschillende beroepsorganisaties hebben de laatste decennia de noodklokken geluid. Initiatieven uit de sector waren en zijn als druppels op een steeds heter wordende plaat. Er is een nieuwe kijk op de werkelijkheid – noem het een kanteling – nodig vanuit de politiek en het onderwijs. Maar ook de bedrijven uit de sector moeten zichzelf eens diep in de ogen kijken.

Eerlijk gezegd hebben de sectorbedrijven de afgelopen jaren niet uitgeblonken in het aanbieden van ontwikkelplekken voor jongeren. Door 1001 redenen en excuses. Ook de politiek valt het één en ander te verwijten. Er mist een duidelijke visie op techniekonderwijs. Zou het iets te maken hebben met het tekort aan bèta’s in de Tweede Kamer? Maar al eerder waren de onheilstekenen te zien. Denk maar aan de stroom van bezuinigingen in het basisonderwijs, waarin ook het vak techniek het onderspit moest delven. Tel daarbij op de vele veranderingen in wat wij nu het vmbo noemen. Als jongere moet je vandaag de dag een stevig doorzettingsvermogen hebben om goed en uitdagend technisch onderwijs te volgen.

De invloed van techniek in ons dagelijks leven neemt hand over hand toe. Daarmee ook de beschikbaarheid van deskundige technici. De komende jaren worden de sectorbedrijven geconfronteerd met de kaalslag van de afgelopen jaren. Het is opnieuw crisis. En ook deze rekening krijgt de maatschappij gepresenteerd.

(column in magazine Bouw & Uitvoering)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.