In mijn vorige columns heb ik u iets verteld over de basis van communicatie. Een goede missie, visie en strategie met passende kernwaarden en heldere propositie vormen het fundament. Ik deel graag nog één belangrijke theorie, voordat we verder bouwen naar onderwerpen als boodschap, doelgroep en communicatiemiddelen. De theorie van de gouden cirkel.

gouden cirkel 2De gouden cirkel bestaat niet uit één, maar uit drie cirkels. In de middelste cirkel staat het waarom. In deze kern draait het om de vraag: waarom bestaat u? De tweede cirkel ligt om de eerste heen en beschrijft hoe u het waarom gaat invullen. Tot slot de derde cirkel. Deze ligt weer om de tweede heen en beschrijft wat u gaat doen. De ruimte om de derde cirkel wordt gezien als de markt.

De gouden-cirkel-theorie leert organisaties werken vanuit de kern (het waarom) naar buiten toe (de markt). Maar de praktijk laat iets anders zien. Veel bedrijven werken juist van buiten naar binnen. Vertellen graag en veelvuldig wat ze doen en vervolgens hoe ze dit waarmaken. Daarna is er geen tijd meer om de klant mee te nemen in het waarom men de dienst verleent.

So what… hoor ik u afvragen. Het antwoord geef ik u. Mensen, ook úw klant, maken hun aankoopkeuze op emotie. De waarom-vraag speelt optimaal in op de juist gevoelswaarden (emotie). Daarnaast, het dicht bij uw waarom-vraag blijven, helpt u in het maken van keuzes in communicatie- en marketingzaken.

De theorie van de gouden cirkel is bedacht door de Amerikaan Simon Sinek. Op YouTube vindt u verschillende filmpjes, waarin hij zijn boodschap toelicht. Wanneer er een klantconnectie is in het waarom, dan worden en zijn klantrelaties onvoorstelbaar sterk. Daarom mag u uw waarom niet missen.

(column vakblad InstallateurZaken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.