Leven zonder sociale mediaKent u het cassettebandje nog? Of de videoband? Volgens mij heeft niemand getreurd toen deze vervangen werden door de veel betere alternatieven. Dit voorbeeld illustreert eigenlijk de verhouding tussen mens en techniek. Mensen gebruiken technieken en systemen, totdat er iets anders of beters gevonden is. Anders is dit voor sociale media. Getuige de beëindiging van het platform Hyves, november 2013.

Stekker eruit
Het zat er al een tijdje aan te komen. De waarde van Hyves kelderde naar beneden, gelijk op met het aantal gebruikers. Op 29 november 2013 is de stekker uit dit sociale media platform van Nederlandse afkomst gegaan. Drama. Paniek. Teleurstelling. Ondanks de slechte cijfers maakte nog heel veel mensen gebruik van Hyves. Opvallend veel lotgenotengroepen, patiëntengroepen of -verenigingen en belangenbehartigers. En heel veel ouderen die in dit platform een digitaal sociaal leven hadden opgebouwd. Die ene figuurlijke stekker bracht het verschil. Hyves is niet meer en daarmee ook dit digitale leven passé. Het bekende TV-programma ‘Man bijt hond’ bracht de emotie in beeld:


Bron: YouTube / onlinegooien

Impact sociale media
De Hyves-case laat zien dat de impact van sociale media hoger is dan die van een cassette- of videoband. Die waren gemakkelijk inwisselbaar. Via sociale media platformen als Twitter, Facebook, LinkedIn of welke van de 101 mogelijkheden bouwen we entiteiten en identiteiten op. We delen veel, heel veel. Zetten kennis in “de cloud”. Maar wat als het platform stopt, heeft u dan de ‘back-up’?

Zoek balans met real-life
Sociale media zijn prachtige kanalen en instrumenten. Hulpmiddelen om contacten te onderhouden en nieuwe relaties te leggen. Daarnaast zijn het prachtige platformen om doelgericht kennis te delen. Maar let wel: hulpmiddelen. In deze digitale wereld blijft het belangrijk de ‘warme’ contacten ook in real-life te maken. Mensen doen zaken met mensen. Een goede balans tussen dit digitale en werkelijke leven blijft belangrijk. Wanneer u dit goed organiseert dan is de beëindiging van een platform niet meer dan het inluiden van een beter alternatief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.