paradigmaDomotica wordt door velen als innovatie gezien. Maar, wat is nu eigenlijk innovatie? Het grote marketingwoordenboek zegt: “Een idee of product wat door potentiële adopters als nieuw wordt beschouwd”. Oude wijn in nieuwe zakken? Is domotica een gepimpte update van een conventionele installatie? Drie paradigma’s.

Het innovatieparadigma
Domoticatoepassingen maken dat een huis- of kantoorinstallatie innovatief wordt. Redenen om domotica toe te passen verschilt per opdrachtgever. Particulieren zoeken comfort, veiligheid of verbeterde zelfredzaamheid. Zakelijke opdrachtgevers zoeken exploitatiebesparingen. Het paradigma hierin? Met domotica is dit in een handomdraai door iedereen te realiseren! Domotica brengt alleen harde, meetbare en betrouwbare resultaten in iedere woning, kantoorgebouw of zorgomgeving wanneer uitgangspunten goed gedefinieerd zijn. Slimme engineering van bestaande producten en diensten is dan de opdracht. Daarvoor zijn kennispartijen nodig. Partijen die advies, engineering en installatie kunnen combineren.

Het prijsparadigma
Je zou kunnen stellen dat domotica op zichzelf geen innovatie is, de toepassingen kunnen wel innovatief zijn. Domotica zouden we heel conventioneel (= voldoen aan de NEN1010 norm) kunnen samenstellen en installeren. Een ander vorm van lichtschakelingen, automatische temperatuurregeling of zonwering is het gevolg. Op zich niets mis mee. Juist deze vorm van domotica kan nagenoeg kostenneutraal ten opzichte van de nu gehanteerde conventionele huis- of kantoorinstallatie uitgevoerd worden. Met een dergelijke toekomstvaste basis kan iedereen zelf bepalen in welke mate en waarmee uitbreidingen en integraties ontstaan. Dat domotica ‘duur’ is, is een paradigma!

Het aanbodparadigma
De aandacht voor domotica is de laatste jaren sterk toegenomen. Zowel in vragende als aanbiedende partijen. De adviesbureaus springen als paddenstoelen uit de grond, je struikelt over de specialisten. Ook zie je fabrikanten met eigen box-producten de markt opkomen. De vraagmarkt zoekt zekerheid, de aanbodmarkt bekendheid. Het paradigma? Zekerheid wordt niet alleen geboden door grote klinkende namen of onafhankelijke posities. En een betrouwbare bekendheid krijg je niet met eigen definities en merkgebonden oplossingen.

De Uneto-VNI vakgroep Domotica & ICT (Do-IT) bestaat uit diverse aanbiedende partijen. Van advies tot en met installatie. Vindt de partij(en) die u in uw plannen nodig heeft. Maak gebruik van de kennis, kunde en vaardigheden van deze groep specialisten.

One thought on “Drie paradigma’s in domotica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.