domoticaHet blijft nog steeds een woord wat veel reactie oproept: domotica. “Te duur, te complex, geen standaard, alleen voor de woon- en/of zorgomgeving.” Het is een willekeurig resultaat uit de verzamelbak van meningen en standpunten. Gelukkig zijn er ook met positieve insteek: behaald meer comfort en welzijn, biedt grotere zelfstandigheid, realiseert efficiënter gebouwbeheer en brengt actieve energiebesparing. Het toont, vanuit verschillend perspectief, de actualiteit van domotica aan.

We vragen nog steeds om historie
“the sky is the limit”, je hoort deze uitspraak vaak in relatie tot techniek. In techniek lijkt alles mogelijk te zijn. Juist daarin zit het venijn. Want het gaat alleen op bij het hebben van goede uitgangspunten. In termen van verwachte functionaliteit, bedieningsgemak, aansluiting op werkprocessen en in kwaliteit en garanties. Gebaseerd op inzichten van vandaag op gebied van veiligheid, duurzaamheid en connectiviteit. Het gebrek hieraan is onderschatting van de impact van technologie in ons huidige doen en laten. Helaas kom ik dit maar al te vaak tegen in een vraagstelling en opdrachtformulering. Bestekteksten volgestopt met techniek uit vroegere jaren. En zo wordt in menige renovatie of nieuwbouw techniek teruggebracht tot iets minimaals. De nieuwe, slimme inzichten van nu volledig weggelaten.

Uw eigen vraag maakt het verschil
In een aanbodmarkt is er keuze uit veel producten die min of meer hetzelfde doen. Keuze hangt dan af van een speciale (onderscheidende) functie, het design en zeker de prijs/kwaliteit verhouding. Voor domotica-oplossingen geldt dit niet anders. Fabrikantgebonden of gestandaardiseerde box-systemen kunnen veel, maar minder dan oplossingen die werken via open standaarden. Daarentegen is de eerste categorie in het algemeen gunstiger geprijsd in de aanschaf. Kortom een afweging. Als eindgebruiker/opdrachtgever weet u zelf het beste wat u wilt. En kan dan écht alles? Je zult goed moeten nadenken over wat u nu wilt, maar ook later.

Koop je slimme techniek anders
Vergelijk het kopen van domotica nu eens met het kopen van een smartphone of tablet. Is het koopproces van een andere orde? Ik denk het niet. Bij een tablet denkt u ook goed na over het gebruik. U doorloopt bewust of onbewust stappen om uiteindelijk tot een keuze te komen. Bij domotica is dit niet anders en misschien geld juist hierin nog méér dat u de stappen (doel(en), need/nice, budget) bewust moet doorlopen!

Domotica is de optimale integratie van technologie en diensten om een doel (of meerdere doelen) te bereiken. Dit biedt u onnoemelijk veel toepassingen en mogelijkheden. Het maken van juiste keuzes is dus belangrijk om het juiste eindresultaat te krijgen. Rekeninghoudend met de toekomst en zeker met uw portemonnee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.