De regie voorbij

Onderzoek toont aan dat oude zekerheden in de bouw- en installatiesector aan het kantelen zijn. Ik zie het bewijs hiervan terug in gebouwautomatisering of domotica. Het realiseren van vergaande systeemintegratie via hiërarchische, kolomgestuurde processen is echt van de ‘oude school’. De nieuwe school zoekt integratie en complementaire samenwerking. Op kennis én vaardigheid.

Wees gerust, ik sta niet buiten de realiteit. Natuurlijk zie ik ook dat het oude vertrouwde bouwproces nog vaak wordt toegepast. Al dan niet via een aanbesteding. Als je hierbij stilstaat is dit laatste binnen gebouwautomatisering helemaal vreemd. Immers, onderzoek heeft ook al aangetoond dat technologische innovaties bij een aanbesteding gedoemd zijn het onderspit te delven. Integrale technologische toepassingen in de infrastructuur of slimme functionele technieken voor een beter comfort of beheer worden stelselmatig in de keten ‘geblokt’. En het is niet alleen de aannemende bouw die dit doet. Ook de installateur kan hierin zijn mannetje staan.

Ik blijf het opmerkelijk vinden. Zeker wanneer de branches zeggen oprecht aandacht te hebben voor klantwensen of duurzaam realiseren. Ik vraag mij af: zou nu juist de volharding in het oude regiedenken de oorzaak zijn van de toename in klusbedrijven en het groeiende aantal adviseurs? Ook in de kennisintensieve gebouwautomatisering? Een in de branches veelgehoorde oude uitspraak is “Wie betaalt, die bepaalt”. De uitspraak impliceert al de regie en is op meerdere manieren – tot aan meerwerkconstructies aan toe – uit te leggen. In de bouwketen is de uiteindelijke koper of huurder meestal niet de ‘betalende partij’. Desondanks krijgen zij wel de rekening van het regiespel en de tegenstrijdige belangen gepresenteerd.

De bouw- en installatiesector is op zoek naar nieuwe samenwerkingsmodellen. Volgens mij ligt er nog te veel focus op het hebben van (proces)regie. Bedrijven die deze regiedrang loslaten en samenwerken (zonder spatie!) in de keten centraal zetten, struikelen over de marktkansen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.