De Metselrobot

In de editie Cobouw50 (december 2017) werd ook geschreven over de toenemende robotisering in de bouw en installatie. Zo lees je een artikel over de metselrobot. Interviewer en tekstschrijver Ton Verheyen benaderde onder andere mij met de vraag of ik hierover mijn visie wilde delen. Nu is mijn inhoudelijke kennis over metselen beperkt, zeg gerust nul. Maar in algemene zin kan ik wel iets zeggen over robotisering en hoe ik verwacht dat dit onze sectoren gaat raken.

Het artikel “De metselrobot komt eraan, maar wanneer?” is hier te lezen (of klik op de afbeelding).

Een impressie
Op YouTube vond ik dit filmpje van een metselrobot. Ter illustratie deel ik deze graag.

Mijn perspectief
Robots, het is en blijft een gevoelig onderwerp. De één ziet het als een bedreiging voor de mensheid, de ander juist als een kansrijke ontwikkeling. Ik zie robots als een ‘uitingsvorm’ van achterliggende geautomatiseerde technologie (robotica). Het samensmelten van verschillende technologieën en de verrijking via kunstmatige intelligentie brengt nieuwe technologische mogelijkheden. En zodra deze effectiever blijken te zijn dan menskracht gaan deze toegepast én door ons geaccepteerd worden. Het veranderd de wereld en vraagt van ons een vermogen tot aanpassen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.