Dé installateur bestaat niet meer. Welke rol kiest u?

Voor de één een open deur, de ander leest deze titel misschien afwijzend. En toch, dé installateur bestaat domweg niet meer. Net zoals dé consument of dé markt. Het is te algemeen. Het omvat alles en daarmee tegelijkertijd niets. Maar, als de installateur niet meer bestaat, wat dan wel? OTIB, het opleidingsfonds voor de technische installatiebranche, heeft onderzoek gedaan en een rapportage gemaakt. Het rapport Toekomstbeelden voor de installatiebranche beschrijft vier nieuwe rollen: integrator, creator, assembler of operator. Een rol waarin het installatiebedrijf zich kan profileren.

Vier nieuwe rollen. Welke kiest u?

De operator waarborgt functionaliteit door een focus op service, beheer en onderhoud. Een assembler legt zich toe op het efficiënt realiseren. Het ontwikkelen van slimme concepten waar behoefte, diensten en techniek samenkomen, blijkt meer bij de creator te liggen. Tot slot de integrator. Zijn rol ligt primair in het vertalen van klantwensen naar een functioneel ontwerp vanuit partnerschap met de klant.

De plaats die technologie in ons dagelijkse leven heeft en steeds meer gaat innemen, bevestigen deze rollen. Welke rol het installatiebedrijf zich aanmeet, blijkt opnieuw een strategisch keuze. Elk van de vier rollen heeft haar eigen specifieke eigenschappen. De keuze heeft gevolgen voor het bedrijfsbeleid en de activiteiten die worden uitgevoerd. Ja, zelfs tot wat mensen aan competenties, kennis en kunde nodig hebben. Het rapport geeft mooie handvatten om hierover na te denken én het gesprek aan te gaan. Met eigen medewerkers, klanten of collega-ondernemers.

Vergeet de epiloog van het rapport niet te lezen. Het vertelt hoe deze vier rollen als proposities nog verder ontwikkeld moeten worden. Een oproep die ik graag aanvul. Doe dit vooral open en mét opdrachtgevers. En: laten wij, branchebedrijven, bewijzen één van deze rollen daadwerkelijk waardig te zijn. Vanuit de kwaliteit die geleverd wordt en waarvoor dé opdrachtgever kiest.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.