Daar sta je dan: op het podium in de spotlights. Jouw moment op de dag van een ander. Je bent dagvoorzitter. Jouw opdracht is sprekers te introduceren, discussies te begeleiden en de omstandigheden zo te bewaken, dat het evenement een succes wordt. Je moet aan de bak! Hard aan het werk. Dagvoorzitter zijn is geen sinecure. Er wordt te vaak te gemakkelijk over gedacht.

De architectuur van het programma
Een congres of bijeenkomst heeft altijd een doel. De organisatie wenst iets te bereiken bij het publiek. Een goed programma is daarin onmisbaar. Elk onderdeel van het programma heeft een plek en moet bijdragen aan het doel. Als het goed is, ontstaat een programma in nauwe samenspraak tussen de organisatie (en opdrachtgever) en de dagvoorzitter. Alles gericht om van “de dag” van begin tot het eind een eenheid te maken. Dat vraagt om keuzes maken tot in elk detail.

Spreker in actie
Niet alle spreker(s) zijn gelijk. Ervaren met een duidelijke boodschap of onervaren met een tijdoverschrijdende voorleesoefening. Het is de taak van de dagvoorzitter om de juiste condities te creëren waarin een spreker het verhaal kan doen. De omstandigheden bewaken. Hoe verloopt de tijd, werkt de techniek en is er een passend ingericht podium? Gastheer zijn. Maar er is meer. Een dagvoorzitter kan in de voorbereiding ook ondersteunend zijn richting de spreker. Onderlinge afstemming vooraf is daarom een vereiste en gaat verder dan alleen het vooraf inzien van een PowerPoint.

Stevige discussie vraagt om heldere regie
In discussies heeft de dagvoorzitter een belangrijk regierol. Ogenschijnlijk gemakkelijk, maar niets is minder waar. Als moderator ben je met meerdere zaken tegelijkertijd bezig. Luisteren, argumenten ordenen, structuur bewaken, concluderen en afsluiten en soms improviseren. Handelen en reageren ‘ten dienste van’ en dit vaak allemaal in een split-second. Het vraagt veel energie, maar geeft ook veel energie wanneer een discussie echt bijdraagt aan het doel van de dag. Vooral wanneer publiek en spreker(s) beide gehoord zijn en hun zienswijzen hebben gedeeld.

Dagvoorzitter zijn is een vak
Dagvoorzitter zijn is meer dan alleen goede journalistieke handigheden toepassen, het hebben van een bekende naam of er leuk uitzien. Alle waar naar zijn geld natuurlijk, maar hier gaat nog wel eens wat in mis. Zoals ieder vak vraagt ook het dagvoorzitter zijn om regelmatige bijscholing. Kennis, inzicht en training door en met gelijkgestemden. En buiten dit alles: de passie, energie en enthousiasme om steeds die bijdrage te leveren waardoor publiek en organisatie aan het einde tevreden terugblikken.

 

De inspiratie voor deze blog is ontstaan uit eigen ervaringen als dagvoorzitter en de motiverende en kennisverrijkende trainingen van dagvoorzitter.nl.

One thought on “Dagvoorzitter zijn is een vak

  1. Is me al meerdere keren opgevallen dat het hard werken is! Ieder zijn vak;) voor mij zou het niets zijn. Ik ben via het vak verpleegkundige in de bomen terecht gekomen;) heel wat anders maar zo leuk! Kijk eens als je zin en tijd hebt of Minitree (bedankboom) niet mooi is om in te zetten om sprekers te bedanken. Is geheel nieuw en vorige week live gekomen op onze site. Neem gerust eens contact met ons op om te bomen over oa bomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.