Dat er nog de nodige hobbels te nemen zijn in circulair bouwen, is bij menigeen bekend. Daarom is het goed dat jonge bouwkundigen vroeg over dit onderwerp nadenken. Combineer deze twee en je hebt een mooie invulling voor een regiobijeenkomst van The New Builders. Dinsdag 2 april werd deze gehouden bij het gastbedrijf Technova College in Ede. Het nieuwe onderwijsgebouw diende als mooi decor in de ontmoetingsplek. De groepen G en E hebben samen nagedacht over circulair bouwen. Over wat dit betekend voor je organisatie, maar ook voor de hard – en soft skills van medewerkers en van jezelf.

Een mooie opkomst tijdens Activate Meeting van The New Builders

De Meeuw: circulaire visie op tijdelijke huisvesting
Na een welkomstwoord van de gastheer Johan van der Made, was het woord aan Frank van Ooijen van De Meeuw Toekomstbouwers. Hij nam ons mee in de geschiedenis van het bedrijf en liet ons met aansprekende praktijkvoorbeelden hun visie en resultaten zien op flexibel bouwen. In de markt is De Meeuw Toekomstbouwers veelal bekend als bouwer en leveranciers van tijdelijke units op bijvoorbeeld bouwplaatsen. Inmiddels heeft dit onderdeel van het bedrijf een hele ontwikkeling doorlopen. Het bedrijf presenteert een duidelijke conceptmatige visie op urgente -, tijdelijke – en flexibele huisvesting. En in deze ontwikkeling is circulariteit een strategisch uitgangspunt. Een boeiend verhaal waarin ook duidelijk werd dat erop gebied van (markt)acceptatie steeds meer oog en oor is voor deze vorm van huisvesting.

Slim Circulair
De Meeuw Toekomstbouwers is ook één van de opdrachtgevers aan twee studententeams. Deze teams bestaan uit bouwkundestudenten die zich via deze wedstrijd met een realistische casus verdiepen in het thema circulair bouwen. De studenten doen vanuit het Technova College mee aan de nationale ontwerpwedstrijd SLIMCirculair ’18-’19. Dit is een wedstrijd in het ontwerpen van het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzaam en circulair ontwerp. Alle deelnemende teams en ideeën worden beoordeeld op vijf onderdelen: toepasbaarheid (innovatief en slim energieneutraal), natuurINCLUSIEF en klimaatAdaptief (bouwen met groene gevels en daken, waterberging/hergebruik, biodiversiteit, o.a. holle stenen waarin vogels kunnen nestelen), circulair bouwen (zoveel mogelijk gebruik makend van circulaire en biobased materialen), economisch haalbaar en opschaalbaar en de creativiteit van de mediacampagne. Over deze jaarlijkse wedstrijd leest u meer op www.slimcirculair.nl.

De studententeam
Circulair Solution Students presenteert hun projectidee.
Studententeam Moveable presenteert hun projectidee. (klik hier: LinkedIn page)

In afzonderlijke groepen namen de studenten de New Builders mee in hun kijk op circulariteit en daarvanuit hun kijk en uitwerking van het conceptidee. Natuurlijk was er veel ruimte tot het kritisch bevragen en het geven van tips of het maken van nieuwe verbindingen naar andere bedrijven. Unaniem was men er over eens onder de indruk te zijn van de professionele houding en presenteren van de studenten.

Social Activate: verdiepen en verbinden
Na een lichte maaltijd was het de tijd voor de verdieping en het maken van de verbindingen. Dat is waar social activate voor staat. Het is een belangrijk onderdeel tijdens elke bijeenkomst van The New Builders. Een praktische verdieping van de boodschap van de sprekers in relatie tot het thema. Ook hierbij waren verschillende studenten aanwezig. Elke deelnemer heeft een ontwikkelpunt uitgesproken. De volgende bijeenkomst bespreken we de uitkomst. In een geanimeerd en inspirerend gesprek zijn inzichten en ervaringen met elkaar gedeeld. De conclusie was dat ook in circulair bouwen een complementaire samenwerking broodnodig is. Of het nu gaat om een leerproject in een wedstrijd of een project in de praktijk. Zoek elkaar op en vind en gebruik elkaars kennis, kunde en competenties.

Social activate

Over The New Builders
The New Builders is een breed netwerk van mensen (New Builders) en organisaties die actief in of betrokken zijn met de bouw- en installatiesector. De New Builders dragen actief bij aan het realiseren van een wendbare en menswaardige bouwsector. Vanuit de thema’s mens, product, organisatie en markt is de ambitie echte verandering in de bouwsector te realiseren. Onder andere via regiogroepen is het netwerk landelijk actief. Groep G omvat midden Nederland. Meer over dit netwerk is te lezen op
www.thenewbuilders.nl. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.