“HiTech in de Drentse bossen”. Een themadag (18 februari) georganiseerd door Koninklijke Metaalunie, FME en Uneto-VNI. Een gezamenlijke themabijeenkomst over nieuwe technologieën en nieuwe materialen. Centrale vraag: welke invloed heeft dit onder andere op het (installatie)bedrijf?

In de Smart Industry spelen Robotisering, Big Data, 3D-printing, systeemintelligentie en Teqnow een belangrijke rol. De maakindustrie staat aan de vooravond van de doorbraak van nieuwe technologische ontwikkelingen en van nieuwe materialen. Ik was gevraagd om een korte presentatie te geven over de rol van Augmented Reality in de installatiebranche. Hieronder mijn presentatie met daaronder een korte toelichting.

Wat is Augmented Reality?
De dichtstbijzijnde vertaling is volgens mij ‘toegevoegde werkelijkheid’. We zien op werkelijkheid gebaseerde beelden (met informatie) die er in dé werkelijkheid niet is. Dit ‘zien’ doen we via een technisch hulpmiddel, bijvoorbeeld een tablet, smartphone of een slimme bril. Het lijkt wel een beetje op de ‘green screen’ TV-techniek. Alleen bij Augumented Reality is onzichtbare informatie niet plaatsgebonden en te koppelen aan nagenoeg alles. Via internet hebben wij 24/7-verbinding waardoor deze toevoegingen wereldwijd door jou gezien wordt. Of het nu een toeristische wandelroute is of het herstellen van een technische gecompliceerde storing.

Augmented Reality en de installaltiebranche?
Ik voorzie veel toepassingen in onze branche. In bedrijfsmatig zin geloof ik dat Augmented Reality bijdraagt aan een slimme inzet van aanwezige specialistische kennis en gebruikt kan worden in de front- en back-office van installatiebedrijven. Zo ben ik benieuwd – in de steeds maar verdere digitalisering – welke plaats Augmented Reality gaat krijgen in BIM-trajecten. Branchevereniging UNETO-VNI noemt Augmented Reality in haar toekomstvisie Radar 2020 als het “nieuwe installeren”. Hierover is het volgende filmpje gemaakt:


Wanneer je als aanbieder de juiste product-, dienst-, marktcombinatie maakt, zie ik ook kansen ontstaan. Nieuw aanbod en nieuwe verdienmodellen worden werkelijkheid. Je moet dan wel integraal durven te kijken én te ondernemen. Ik las eens dat de digitale revolutie een ontwrichtend effect in onze maatschappij gaat krijgen. Nu laat ik de absolute waarheid van deze uitspraak in discussie graag over aan filosofen. Anderzijds, het is niet te onderkennen dat ICT/IT onze branche wel doet schudden op haar grondvesten. Augmented Reality brengt hierin nog een extra beving teweeg.

Innoveren met Augmented Reality?
Wil je succesvol innoveren met Augmented Reality moet je verder dan het instrument kijken. Want uiteindelijk blijft Augmented Reality een (hulp)middel. Ik ben ervan overtuigd dat je integraal moet kijken naar de samenstelling, verhoudingen en processen in je bedrijf. En dat op gebied van mens, organisatie en middelen. In een eerdere column heb ik hierover geschreven. Augmented Reality. Een kans of een bedreiging? Een hype of een ontwikkeling op doorbreken? Gezien de toepassingsmogelijkheden binnen de entertainment, het winkelbedrijf, de technische branche en in ons alledaagse leven is mijn advies: in de gaten houden! Zelfs meer dan dat: onderzoek en ontwikkel toepassing in én voor uw bedrijf.

 

BONUS: twee interessante websites

  1. www.smartindustry.nl
  2. www.teqnow.nl

 

 

2 thoughts on “Augmented Reality in de installatiebranche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.